Grote stap naar woningbouw op Valkenburg

Unmanned-Valley-CU-e1447798740499.jpgzaterdag 12 mei 2018 14:27

De uitgangspunten voor de eerste woningbouwlocatie op voormalig vliegkamp Valkenburg zijn vastgesteld door het college. Eind mei wordt deze concrete stap naar woningbouw besproken met de gemeenteraad. Op de zogenoemde startlocatie nabij het VIP-gebouw moeten 1000 tot 1500 woningen met voorzieningen worden gebouwd. Uit de uitgangspunten spreekt de inmiddels bekende grote ambitie van de gemeente. Wethouder Klaas Jan van der Bent: “Dit is een grote stap voorwaarts richting de broodnodige woningbouw. Kwalitatief hoogwaardig op het gebied van uitstraling, veel groen, fijne verblijfplaatsen en duurzaam in materiaal- en energiegebruik. Deze eerste wijk biedt plek aan de pioniers van de nieuwe locatie.  Met de ambitie van Katwijk voor Unmanned Valley een stukje verderop kan dit een echte wijk van de toekomst worden.”

Voor deze Nota van uitgangspunten is gebruik gemaakt van een aantal belangrijke documenten. Uiteraard vormt het Masterplan Projectlocatie Valkenburg hiervoor de basis. Tevens is de Integrale Ruimtelijke Verkenning gebruikt. Deze verkenning is samen met Wassenaar gemaakt en levert optimalisaties van het Masterplan. Naast de verbeterde regionale samenwerking, kan ook de potentiele kwaliteitsverhoging die met de IRV bereikt kan worden, rekenen op een positieve weerklank bij de provincie.  Het traject om de IRV verder te concretiseren loopt parallel aan het traject om de eerste woningen in het najaar van 2020 op te leveren. Op deze startlocatie komen hoe dan ook huizen. De uitgangspunten zijn in samenhang met de IRV. Het verdere traject van de IRV zorgt voor samenhang van deze eerste wijk en de rest van het gebied.

Het verdere proces

Deze uitgangspunten worden besproken in de gemeenteraad. Het is belangrijk dat de nieuwe gemeenteraad een uitspraak doet over de kwaliteitsambitie van deze eerste wijk op Valkenburg. Vervolgens dient deze nota als basis voor het verder uitwerken van het zogenoemde stedenbouwkundig kader. Dit kader zal door het Rijksvastgoedbedrijf  en de gemeente Katwijk gebruikt worden om de plannen die uit de markt komen vervolgens te toetsen. De gemeente wil bij de uitwerking van het stedenbouwkundig kader diverse belanghebbenden betrekken.  Een eerste plan hiervoor is nu in voorbereiding. Uitgangspunt is in ieder geval dat op korte termijn de participatie rondom de eerste nieuwe woonwijk zal worden opgestart.

« Terug