Startsein aanleg fietsbrug over de Oude Rijn

tdv-fietsbrug-Duyfrak-768x357.jpgvrijdag 09 maart 2018 14:36

De wijken ’t Duyfrak (Valkenburg) en Oegstgeest aan de Rijn worden eind dit jaar met elkaar verbonden door middel van een beweegbare fiets-/voetgangersbrug over de Oude Rijn. Achter de schermen wordt al flink aan de brug gewerkt en ook op de locatie waar de brug komt te liggen, zijn al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Binnenkort begint het ‘echte’ werk op de oever en in de Oude Rijn, en zal de brug steeds meer zichtbaar worden. Op donderdag 8 maart verrichtten wethouder Klaas Jan van der Bent (gemeente Katwijk) en wethouder Jan Nieuwenhuis (gemeente Oegstgeest) onder luid applaus gezamenlijk de starthandeling voor de bouw van de brug door het bouwbord bij de Dorpsweide te onthullen.

Wethouder Klaas Jan van der Bent heeft lang uitgekeken naar dit moment: ‘Deze voor onze gemeente belangrijke fietsbrug heeft een lang voortraject gehad. Ik ben enorm verheugd dat er nu vaart in het proces zit, en dat de bouw van de brug nu echt begonnen is. In november van dit jaar kunnen we naar de overkant fietsen, fantastisch!’ Ook wethouder Jan Nieuwenhuis van gemeente Oegstgeest is blij met de start van de bouw. ‘Hoewel de fietsbrug voor mij een nieuw dossier is, weet ik hoe hard er van alle kanten aan dit project gewerkt is. Maar het resultaat mag er zijn: een prachtig ontwerp dat onze beide gemeentes op een mooie manier gaat verbinden.’

Productie
De fietsbrug is een slanke draaibrug grotendeels vervaardigd uit staal. De brug draait horizontaal open en wordt op afstand bediend door de brugwachter van de Sandtlaanbrug. Het draaipunt van de brug ligt aan de kant van Valkenburg, en is naar boven toe vormgegeven als een afgeschuinde pyloon van circa 12 meter hoog vanaf het brugdek. Momenteel is het stalen brugdek in de fabriek in Friesland in productie. Kort na de zomervakantie wordt de brug aangevoerd en op de betonnen pijlers en de landhoofden geplaatst. Daarna volgt de afbouw en de testfase. De planning is om de brug in november in gebruik te nemen.

Samenwerking
De gemeentes Katwijk en Oegstgeest werken samen aan de realisatie van de fietsbrug over de Oude Rijn. Gemeente Katwijk is verantwoordelijk voor het projectmanagement. De fietsbrug wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Zuid-Holland.

(bron: persbericht gemeente Katwijk)

« Terug