Princestraat en Andreasplein op koers naar Aantrekkelijk Centrum

donderdag 29 oktober 2015 16:32

Bezoekers van binnen en buiten onze gemeente weten het inmiddels: de Katwijkse kust is ingrijpend veranderd. Dat begon bij de noodzakelijke kustversterking en mondde de laatste tijd uit in prijzen voor de parkeergarage en de manier waarop deze in het duinlandschap is verwerkt.
<a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2014/06/foto-persbericht-ChristenUnie.jpg"><img src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2014/06/foto-persbericht-ChristenUnie.jpg" alt="foto persbericht ChristenUnie" width="4592" height="3064" class="aligncenter size-full wp-image-3462" /></a>
Aangezwengeld door de verplichting in de nabijheid van de nieuwe garage parkeerplaatsen te verminderen is de gemeente gaan nadenken over het aantrekkelijker maken van het centrum van Katwijk aan Zee. Dit was de kans om Princestraat en Andreasplein autoluw te maken en de winkelstraat en het plein zo in te richten dat winkelend publiek en andere bezoekers er graag naar toe komen en er verblijven. Aantrekkelijk maken dus.

Met hulp van een landschapsarchitect, bewust georganiseerde betrokkenheid en invloed van bewoners, ondernemers en anderen, is er een ontwerp gemaakt dat de Princestraat en het Andreasplein tot één ruimte maakt die uitnodigt tot winkelen, wandelen, een bankje of terrasje pakken; groener en gezelliger dan nu en met minimaal verkeer.
<!--more-->
Nu is nooit iedereen enthousiast over alle details van een ontwerp en zo was het ook deze keer binnen en buiten de gemeenteraad. Maar er was blijkbaar (en uitgesproken) zoveel waardering voor de grote lijn van het concept dat de discussie vooral ging over (soms ook) belangrijke bijzaken.

De ChristenUnie kon zich goed vinden in de herinrichting. Woordvoerder Ton de Vries noemde het functioneel en fraai, een positieve impuls voor het hele centrum. Over de vergroening van het Andreasplein met een plantsoen en bomen her en der, de plaats van de viskiosk en van het waterkunstwerk met de vissen merkte hij op: “Geef zo’n doordacht ontwerp de kans zich te bewijzen”.

Uiteindelijk wordt het succes niet bepaald door de tekeningen of de ideeën van de gemeente, maar door wat we er als gemeenschap van maken, Katwijkers en bezoekers van buiten. Voor de uitvoering wordt 1,8 miljoen uitgetrokken. Om de puntjes op de i te zetten in een definitief ontwerp is nog tijd nodig waardoor het nog tot 2017 zal duren voordat in overleg met betrokkenen de uitvoering is gepland. Wat de ChristenUnie betreft, moet het niet langer duren dan noodzakelijk, maar moet wel met belanghebbenden worden bekeken in welke periode van het jaar de werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd.

Na geluiden van diverse partijen die de indruk geven dat het Andreasplein vol mag worden gezet met horecaterrassen gaf Ton de Vries de wethouder mee: “Terrassen op het plein heel gezellig, maar vol zetten is niet wat wij ons hiervan voorstellen. Ga daar verstandig mee om en zoek draagvlak voor bij ondernemers, bewoners en de kerken in de omgeving.” Die toezegging deed wethouder Knape vervolgens ook.

« Terug