Brownies & DownieS in Katwijk?

zaterdag 16 mei 2015 17:10

Een half jaar terug riep de ChristenUnie het College op de vestiging van sociale ondernemingen in Katwijk te stimuleren en als gemeente zelf ook gebruik te maken van sociale ondernemingen. Sociale ondernemingen zijn ondernemingen die streven naar maatschappelijke winst en niet alleen naar de hoogste financiële winst. Deze ondernemingen werken vooral met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder mensen met een arbeidsbeperking.

Aan de slag
Enkele weken terug schreef wethouder Mostert aan de gemeenteraad dat de gemeente graag de vestiging van sociale ondernemingen wil stimuleren en dat dit onderdeel gaat uitmaken van het economisch beleid voor de komende jaren. Inmiddels heeft het College in de economische agenda 2015-2019 de ambitie opgenomen dat er jaarlijks minimaal één nieuwe sociale onderneming in Katwijk van start gaat. De gemeente gaat nu de mogelijkheden onderzoeken tot het starten en vestigen van sociale ondernemingen. Sociale ondernemingen worden uitgenodigd met voorstellen te komen voor vestiging in Katwijk. Bij reguliere ondernemers wordt het sociaal ondernemerschap gestimuleerd en er wordt een proef gestart om bij een gemeentelijke aanbesteding gebruik te kunnen maken van een sociale onderneming. Op basis daarvan wordt bekeken of het inkoop- en aanbestedingsbeleid wordt gewijzigd.

Participatiewet
De ChristenUnie vraagt al geruime tijd aandacht voor versterking en verbreding van de Katwijkse economie. Vanuit het oogpunt van een duurzame economie en het creëren van werkgelegenheid zijn sociale ondernemingen belangrijk. Sociale ondernemingen vormen een nieuwe economische sector en zijn extra interessant in het kader van de participatiewet. Van gemeenten en bedrijven wordt namelijk verwacht dat zij de komende jaren veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen. Sociale ondernemingen kunnen daarin voorzien.

Brownies & DownieS
Er zijn veel sociale ondernemingen in Nederland. Een paar voorbeelden. Een taxibedrijf dat gebruik maakt van elektrische auto’s en chauffeurs van 50+; herintreders op de arbeidsmarkt. Goed voor het milieu en goed voor de werkloze ouderen. Een ander voorbeeld is een horecabedrijf annex bierbrouwerij dat mensen met een psychiatrische beperking en mensen met een handicap inzet voor rondleidingen en bediening. In dezelfde categorie is ‘Brownies & DownieS’ actief. Een lunchroom waar mensen met het syndroom van Down werken. In Nederland zijn er inmiddels 14 filialen van ‘Brownies & DownieS’ gevestigd. De initiatiefnemer wil heel Zuid-Holland veroveren. Dus het volgende filiaal in Katwijk? Waarom niet?! Wij willen een samenleving waarin iedereen meedoet en zijn/haar talenten kan inzetten!

« Terug