ChristenUnie: 100% duurzaam inkopen

maandag 04 mei 2015 17:10

Vanaf 1 januari 2015 moeten alle overheden voor 100% duurzaam inkopen. De ChristenUnie-fractie wil weten of Katwijk deze doelstelling haalt, wat daar onder wordt verstaan en welke ambities het college heeft om het inkoopbeleid verder te verduurzamen.

<a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2015/05/image.jpg"><img class=" size-medium wp-image-3979 aligncenter" src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2015/05/image-300x225.jpg" alt="image" width="300" height="225" /></a>

<b>Duurzaam inkopen met ambitie</b>
De ChristenUnie vindt het van groot belang dat bedrijven en overheden zo duurzaam mogelijk inkopen. Dit stimuleert duurzame economische groei, innovatie en het helpt milieu en sociale doelen te realiseren. Uit onderzoek is gebleken dat er door gemeenten nog te vaak duurzaam wordt ingekocht op basis van verouderde en weinig onderscheidende minimumnormen. Raadslid van de ChristenUnie, Geesje Haasnoot: "De gemeente is een belangrijke investeerder voor groene groei. Inkoopcriteria van de gemeente moeten duurzame innovaties belonen. De aanschaf van papier kan bijvoorbeeld heel makkelijk duurzaam worden gemaakt. Er zijn in Nederland verschillende keurmerken voor duurzaam papier, zoals het FSC keurmerk. Ook kantoorartikelen, catering en transport kun je duurzaam aanschaffen.”

<b>Verspilling</b>
In de schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders pleit de ChristenUnie er ook voor om verspilling te voorkomen. "Dit geldt nagenoeg voor alles: diensten, goederen en energie. Verspilling is niet alleen slecht voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Onze Schepper heeft ons de taak gegeven om goed te zorgen voor de aarde. Het terugdringen van verspilling valt of staat met bewustwording, zowel van het ambtelijk apparaat, bedrijven als van de inwoners van Katwijk. De ChristenUnie is van mening dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven!"

De vragen die de ChristenUnie heeft gesteld aan het College van B&amp;W kunt u hier lezen: <a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2015/05/Art.-41-vragen-duurzaam-inkopen-en-verspilling.pdf">Art. 41 vragen duurzaam inkopen en verspilling</a>

« Terug