ChristenUnie: goed, sterk en gezond centrum nodig

dinsdag 17 juni 2014 17:53

De gemeenteraad heeft ingestemd met het masterplan Katwijk aan Zee. Het is een plan dat in de aanloop sterk veranderd is. Vestiging van een cultuurhuis op het Andreasplein is er gelukkig uitgehaald. De ChristenUnie heeft al vanaf het begin aangegeven tegen bebouwing van het Andreasplein te zijn en zeker tegen de bouw van een cultuurhuis op deze plek. Deze is gelukkig uit het masterplan gehaald. Over een plek voor een nieuwe bibliotheek wordt nog nagedacht.

<a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/2014/06/christenunie-goed-sterk-en-gezond-centrum-nodig/foto-persbericht-christenunie/" rel="attachment wp-att-3462"><img class="aligncenter size-full wp-image-3462" src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2014/06/foto-persbericht-ChristenUnie.jpg" alt="foto persbericht ChristenUnie" width="4592" height="3064" /></a>

Het overgebleven Masterplan moet ervoor zorgen dat Katwijk aan Zee de centrum functie voor de gehele gemeente kan waarmaken. De ChristenUnie is blij dat er meer ruimte komt voor groen en speelplaatsen. Daarnaast is een bruisend en gezond winkelhart, passend bij Katwijk, voor de hele gemeente van groot belang. In lijn met de vastgestelde detailhandelsvisie is er gekozen  om de detailhandel te centreren in het centrum van Katwijk aan zee. Daardoor krijgen we een sterk, gezond en vol centrum. Het is voor veel gemeenten een grote zorg als veel winkelpanden leeg staan. De verwachting is dat de komende jaren het aantal vierkante meters detailhandel door de toename van internetverkoop zal dalen.

Om toch een sterk winkelcentrum over te houden is uitbreiding van het aantal vierkante meters detailhandel funest. Daarom kiest de ChristenUnie voor een gecentreerd en levendig centrum waar ook de ondernemers een boterham kunnen verdienen. Volgens ChristenUnie raadslid Gerard Mostert jr. is het plan van de oppositie om het winkelgebied helemaal uit te breiden naar de Zwaaikom een slecht idee: “Uitbreiding vormt een serieuze bedreiging voor de vitaliteit en levensvatbaarheid van ons centrum en lokale economie. Diverse onderzoeken wijzen dat uit. Het idee lijkt sympathiek, maar in feite is het een fata morgana. Het oppositievoorstel is bovendien in strijd met de eerder door de raad vastgestelde detailhandelsvisie." De detailhandel die er in de Zwaaikom zit kan wel blijven maar uitbreiding is niet aan de orde. De verlevendiging die de hele gemeenteraad graag wil kan worden bereikt met een sloepenhaven, evenementen en restaurantjes.

« Terug