Rubbergranulaat uitfaseren bij vervanging kunstgrasvelden

voetbalveld2.jpg
Niels Haasnoot - plek 5.jpg
Door Niels Haasnoot op 25 oktober 2023 om 07:30

Rubbergranulaat uitfaseren bij vervanging kunstgrasvelden

Voordat een nieuw milieudelict in onze gemeente dreigt.

We zien het met Beaumix, daar is de provincie alweer te laat. Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Laten we dat als gemeente Katwijk nu niet doen als het gaat om rubbergranulaat op kunstgrasvelden die nota bene bij Natura 2000- en NNN-gebieden liggen. Wist u dat er twintigduizend versnipperde autobanden op één kunstgrasveld liggen? Vinden we dat normaal? 

We zien het met Beaumix, daar is de provincie alweer te laat. Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Laten we dat als gemeente Katwijk nu niet doen als het gaat om rubbergranulaat op kunstgrasvelden die nota bene bij Natura 2000- en NNN-gebieden liggen. Wist u dat er twintigduizend versnipperde autobanden liggen op één kunstgrasveld? Vinden we dat normaal? Wat de ChristenUnie betreft faseren we deze infill uit en gaan we over op een duurzamer alternatief.

Een duurzamer alternatief zoals kurk brengt echter wel meerkosten met zich mee. Dat is gewoon een politieke keuze die gemaakt wordt. Je bent bereid om de meerkosten te dragen voor volksgezondheid en milieu of je hebt er geen oren naar. Naar aanleiding van de politieke vragen van ons raadslid Niels Haasnoot geeft het college aan dat ze wil onderzoeken of uitfasering mogelijk is en wat de meerkosten zijn. Haasnoot: "We willen de resultaten van de onderzoeken die er pas over ruim een jaar liggen, niet afwachten. Dan worden er voor- en nadelen geschetst en op basis daarvan wordt een keuze gemaakt om het uit te faseren. Wat ons betreft gaan we direct over op duurzamer infillmateriaal bij vervanging van kunstgrasvelden. Het heeft lang genoeg geduurd."

Stoffen van het rubbergranulaat kunnen weglekken naar het drainagewater waardoor het uiteindelijk in de sloten terechtkomt. Ook kan het de bodem verontreinigen. Door een onafhankelijk milieu-adviesbureau laat de gemeente elk jaar een onderzoek uitvoeren. Kost ook weer geld. Laten we de meerkosten maar besteden aan een milieuvriendelijker en natuurlijker alternatief. Welk infillmateriaal dat is, daar zijn meerdere keuzes voor te maken.

Verder heeft Niels Haasnoot bedongen dat het college in gesprek gaat met de voetbalverenigingen over de uitrol van hybridevelden. Deze zijn flink doorontwikkeld de laatste tien jaar en zijn niet meer te vergelijken met bijvoorbeeld het oude veld 2 van Quick Boys van vijftien jaar geleden. Wel moet er rekening gehouden worden met de capaciteit van de voetbalclubs, want iedereen moet kunnen blijven sporten. De ene voetbalvereniging heeft meer capaciteit dan de andere. Een hybrideveld bevat veel minder plastic dan een regulier kunstgrasveld en is beter bespeelbaar dan echt gras. Daarnaast geeft het een natuurlijk speeleffect wat positief is voor de beleving van sporters. Het lijkt de ChristenUnie daarom goed dat het college in gesprek gaat met de verenigingen om hybridevelden te realiseren.

Eén ding is duidelijk: ChristenUnie wil af van rubbergranulaat op kunstgrasvelden in KRV. 

Labels: , ,