Zorg dragen - Algemene Beschouwingen 2024

zorgen-1.JPG
Ben van der Plas - plek 4.jpg
Door Ben van der Plas op 7 november 2024 om 16:00

Zorg dragen - Algemene Beschouwingen 2024

Zorg is het speerpunt voor de ChristenUnie voor de begrotingsraad 2025

Zorg dragen is de titel van onze beschouwingen. En niet zonder reden. Er zijn ook binnen onze gemeente grote zorgen die spelen over zaken die veel impact hebben op de levens van onze inwoners. Daarom willen wij tijdens deze beschouwingen stil staan bij deze zorgen. ‘Zorg dragen’ betekent niet alleen die zorgen zien en erkennen, maar roept ook op tot actie en afhankelijkheid.

Zorgen voor betrouwbaar Bestuur

De eerste zorg die we willen benoemen is wantrouwen in het bestuur. We zien dat het vertrouwen in de overheid nog steeds broos is. Participatie lijkt een toverwoord, maar is dit tot dusver niet gebleken. Wat is de rol van ons als raad hierin? Zijn we te veel bezig met makkelijk politiek scoren? Verkeerde verwachtingen creëren bij participatie werkt averechts.

En college: Inwoners voelen zich te laat gehoord. Wordt participatie op de juiste manier ingezet? Wordt het verwachtingsmanagement goed uitgevoerd? Wat gaat het college komend jaar doen om het vertrouwen in de overheid te herstellen? Graag een reactie. 

Zorg voor Gods schepping

Een veelgehoorde zorg vanuit onze inwoners is die over het onderhoud van groen. En hoewel er vanuit het groenbeleid veel moois gebeurt, hebben mensen soms het idee dat er steeds meer groen en bomen verdwijnen. En we leven inderdaad in een versteend dorp. Dat is zorgelijk en daarom moet er wat de ChristenUnie betreft iets aan gebeuren. Want meer groen verbetert het leefgenot, zorgt voor afname van hittestress en verkleint wateroverlast na hevige regenval. We komen met een motie die oproept om structureel 100.000 euro extra uit te gaan trekken voor het aanplanten van groen en het uitbreiden van het areaal. 

Ook de zorg voor Gods schepping, is een zorg van de hele samenleving. Alle inwoners kunnen hierin een steentje bijdragen, of liever nog een steentje wippen. Groenbeleving kan vaak ook op eigen terrein versterkt worden. Daarnaast is het belangrijk dat we verstandig met afval omgaan. Het scheiden van afval, maar ook het achterlaten van afval in de natuur en in de openbare ruimte blijven zorgpunten.

De zorg

We hebben een aantal zorgen besproken, maar verreweg de grootste zorg voor de ChristenUnie is de zorg. Er is sprake van een zorginfarct. De vraag naar zorg stijgt, er is een tekort aan zorgmedewerkers en de mantelzorgers lopen vaak op hun tandvlees. Er wordt hard gewerkt aan ‘Zorg en Welzijn' en het is mooi dat er goede samenwerking is tussen zorgorganisaties, het Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk. Maar deze laatst genoemde partijen gaan het alleen niet redden. Ook hier is de kracht van de samenleving broodnodig. De ChristenUnie gelooft immers dat God ons elkaar heeft gegeven tot ondersteuning en met de opdracht om naar elkaar om te zien. Daarom is de CU is van mening dat er integraal naar het onderwerp ‘zorg’ moet worden gekeken. Daarbij kunnen scholen, verenigingen, sportclubs en kerken een rol spelen. De CU vindt dat de gemeente gesprekken moet organiseren waarbij alle partijen om tafel komen om zo te kijken wie waar kan ondersteunen in het zorglandschap en in het ondersteunen van mantelzorgers. Wij komen daarover met de volgende motie.

Zorgen om drugsgebruik en criminaliteit

Een andere grote zorg binnen onze gemeente is het drugsgebruik. Het lijkt erop dat gebruik van drugs steeds ‘normaler’ gevonden gaat worden. Het drugsgebruik in Katwijk is bij jongeren en jongvolwassenen snel toegenomen met alle gevolgen van dien. Dit gaat gepaard met een toename van drugshandel en harde criminaliteit, waarvan we in onze gemeente de gevolgen reeds ondervinden. Als we de drugsoverlast in ons dorp willen bestrijden, moeten we samen met ouders, scholen, horeca, verenigingen en kerken de schouders eronder zetten. Dit jaar nog zal er een voorstel richting de gemeenteraad komen voor de persoonsgerichte aanpak op jeugdcriminaliteit. Krijgen we naast een preventieve aanpak ook een repressieve aanpak? Wat de ChristenUnie betreft hanteren we een zero-tolerance-beleid. Wij vragen het college hoe het hiermee staat. Gezien alle zorgen rondom drugsgebruik hebben wij de volgende motie. 

Zorg dragen tegen armoede

Hoewel de Bijbel al aangeeft dat armoede er altijd zal zijn, is het een verantwoordelijkheid van de overheid om zorg te dragen voor kwetsbare mensen en een schild voor de zwakkere te zijn. Daarom neemt de CU toch het standpunt in dat armoede in Katwijk niet zou mogen bestaan. Het feit dat nog steeds ruim 150 gezinnen aankloppen bij de voedselbank en zo’n 70 gezinnen bij de voorraadkast is een zorg. De Uitvoeringsagenda Armoede 2021-2024 loopt dit jaar af. We kijken uit naar de herijkte agenda voor 2025-2028 en vragen het college wanneer wij deze kunnen verwachten.

Woonzorgen

Het feit dat we bij woningnood over een crisis spreken zegt genoeg over de zorgen betreffende de woningmarkt. Jongeren en ouderen kunnen geen passende starterswoning of doorgroeiwoning vinden. De woningmarkt komt hiermee op slot te zitten, of zit al op slot. Het hebben van een dak boven je hoofd lijkt steeds meer een voorrecht in plaats van een recht (art 21 grondwet). En hoewel de meeste ouders graag voor hun kinderen blijven zorgen, is het goed dat kinderen op een gegeven moment hun ouders gaan verlaten. Daarom zal een mens zijn vader en moeder verlaten, en zal zijn vrouw aanhangen; en zij twee zullen tot één vlees wezen. Efeze 5:31

In een brief over Woningbouwopgave in relatie tot uitslag referendum (gereguleerd parkeren), heeft het college aangegeven dat zij het bestemmen van middelen voor de woningbouw verder zou uitwerken in een woonfonds.  Dit woonfonds zou kunnen bijdragen aan de stimulering van projecten met geld vanuit de reserve ‘Stimulering woningbouw’. Gezien de urgentie van de vraag naar woningen willen wij het college vragen hoever zij met dit woonfonds is. Of beter gezegd, wanneer komt dit woonfonds er nu daadwerkelijk. Gezien de zorgen op de woningmarkt hebben we geen tijd te verliezen. Graag reactie vanuit het college.

Woongenot kan overigens ook verstoord worden door overlast vanuit de omgeving. De ChristenUnie heeft daarom aandacht voor de overlast van de N206 in de Molenwijk en komt met een motie daaromtrent.

Maatschappelijke zorgen

De ChristenUnie maakt zich zorgen over ontwikkelingen in de samenleving. Ook in onze gemeente zien we steeds meer secularisatie en individualisme. Daarnaast zien we dat de gevolgen van oorlogen in onze gemeente merkbaar zijn. Ook zijn wij van mening dat de 24/7-mentaliteit meer schade met zich meebrengt dan het oplevert. Wanneer de gezamenlijke rustdag er niet meer zou zijn, is er dan nog gelegenheid om op dezelfde manier elkaar te ontmoeten en naar elkaar om te zien? In mijn gezin werken vier van de negen mensen met regelmaat op zondag. Wij merken dat het bijna niet te organiseren is om één keer per maand met z’n allen een middag samen te zijn en rustig uitgebreid te eten. De CU zal de zondagsrust altijd blijven beschermen, ook als we daarmee een minderheid vertegenwoordigen.

Zorg voor bloei

Er zijn veel zorgen te noemen. We leven in een gebroken wereld en dat is op veel vlakken merkbaar. Soms kun je jezelf misschien afvragen welke zin alle inzet nog oplevert. Dan toch iets ter bemoediging uit God’s woord (waarvandaan anders?). God zegt tegen Zijn volk Israël dat in een hele moeilijke situatie zit het volgende: ‘Bid tot de HEER voor de stad waarheen ik jullie weggevoerd heb en zet je in voor haar bloei, want de bloei van de stad is ook jullie bloei’ (Jeremia 29:7).

In één zin noemt God twee opdrachten en één belofte. Bid en werk voor de bloei van je stad als opdracht. Maar het levert ook iets op, namelijk de bloei van haar inwoners. Bij dat vruchtbare werk aan de bloei van onze mooie gemeente wens ik alle inwoners, de ambtelijke organisatie, het college van B&W en ons als gemeenteraad veel gebed, wijsheid en zegen toe.

Labels: , ,