Goed nieuws voor Surfschool-Katwijk.

26A4FF93-5FF0-42CE-8329-BEC404CFCCAC-768x432.jpegwoensdag 14 maart 2018 14:32

Afgelopen donderdag was de laatste gemeenteraadsvergadering voor de verkiezingen. En het werd laat, erg laat. Maar niet te laat voor Pim Duindam van Surfschool-Katwijk. Wij, ChristenUnie Katwijk, dienden namelijk samen met De Lokalen een motie in voor het behoud van de Surfschool in Katwijk.

Deze school moet noodgedwongen verhuizen op het strand. Het was tot dusver niet gelukt om met de gemeente een oplossing voor een alternatieve locatie te vinden. Voor ChristenUnie aanleiding om actie te ondernemen. Wethouder Klaas Jan van der Bent (ChristenUnie) tijdens de vergadering: “Op zich zijn er meerdere mogelijkheden om een uitzondering te maken, alleen is de vraag of en hoe je die wilt inzetten.” De raad sprak per motie uit dat ze deze organisatie op het strand wilde behouden. De wethouder deed de toezegging in het college te bespreken hoe de motie uitgevoerd kon worden. De motie werd door steun van VVD, CDA en HvK aangenomen en gisterenmiddag kreeg Pim Duindam te horen dat er een oplossing is: een tijdelijke ontheffing en de toezegging dat men aan de slag gaat voor een structurele oplossing.

De school is al 12 jaar aanwezig op ons strand. Ze kunnen echter geen onderdak meer vinden als onderhuurder bij de strandpaviljoens. De paviljoens benutten graag de verruimde bouwregels waardoor ze niet alleen jaarrond maar ook grotere paviljoens kunnen bouwen. In die plannen past geen surfschool. De Surfschool moest dus op zoek naar een eigen plek waar zij op passende en veilige wijze hun werk kunnen doen. Het strand is echter al geheel vergeven.
Daarnaast legt het nieuwste bestemmingsplan beperkingen op aan de hoeveelheid bebouwing op het strand. Dan denken we vooral aan de (jaarrond) paviljoens, de strandhuisjes, de watersportverenigingen en de reddingsposten. ChristenUnie vindt echter dat dit beleid niet ten koste mag gaan van een bijzondere partij die al zeer lang op het strand actief is. Een ‘weeffout’ in het beleid en redenen genoeg om die te herstellen.
Wethouder Klaas Jan van der Bent gaf tijdens de behandeling van de motie aan dat er meerdere mogelijkheden zijn om af te wijken van het beleid. Hij nodigde de raad uit om met een uitspraak te komen, zodat het college naar een oplossing op zoek kon gaan.

De situatie van de Surfschool riep veel sympathie op binnen de raad. Echter, SGP, D66, GB, KiesKatwijk en PvdA konden uiteindelijk toch hun steun niet geven. De motie haalde het gelukkig wel en het college is aan de slag gegaan. Gisterenmiddag kwam het verlossende woord: de school kan voorlopig door met een tijdelijke ontheffing en men gaat aan de slag voor een structurele oplossing! Daarmee waardeert ook het college de bijdrage van de Surfschool aan Katwijk en de noodzaak om deze vanaf een passende en veilige locatie te kunnen uitoefenen. Daar zijn we heel blij mee!
Surfschool-Katwijk levert al 12 jaar een waardevolle bijdrage op het Katwijkse strand. Met een professioneel team verzorgen ze watersport voor o.a. de sportklassen van de middelbare scholen in en rond Katwijk. Ze leveren bovendien een maatschappelijke bijdrage met hun samenwerking in het jongerenwerk van o.a. het Welzijnskwartier. Daarnaast bieden ze een onmisbaar en actueel watersportaanbod voor onze inwoners en de toeristen uit de hele regio. Kan een familiebadplaats die watersport hoog in het vaandel wil houden zonder een professionele surfschool? Wij vinden van niet!
ChristenUnie is tegen verdere bebouwing op het strand. Daar blijven we ook bij! Deze ‘weeffout’, die ertoe leidde dat de Surfschool geen eigen toekomstbestendige plek heeft op het strand, moesten we herstellen. In dit geval dreigde namelijk een organisatie die niet jaarrond op strand staat en die al meer dan 10 jaar een aantoonbare en waardevolle bijdrage levert aan Katwijk, juist de dupe te worden van die verdere bebouwing op het strand.

« Terug