Ambtsgebed in Katwijk blijft

donderdag 16 mei 2019 12:43

Het ambtsgebed in de raadsvergadering van Katwijk blijft gehandhaafd. Uiteindelijk trok Hart voor Katwijk het voorstel in om het gebed buiten de vergadering te plaatsen.

De onderbouwing was gebaseerd op het verplichtend karakter van het ambtsgebed. Die verplichting zou in strijd zijn met de scheiding van kerk en staat. Daar is in Katwijk echter geen sprake van. Gelukkig leest de burgemeester als voorzitter van de raad hier de ambtsgebeden, maar als hij bezwaar zou hebben, kan het volgens het reglement door een raadslid worden overgenomen. Aanwezigheid is ook niet verplicht, daarmee werd het initiatief ongegrond en ingetrokken door de indiener. Omdat het ambtsgebed voor de ChristenUnie een principiële zaak betreft, die wij graag nog eens uitleggen, vindt u hier een samenvatting van de tekst die fractievoorzitter Ton de Vries uitsprak als reactie op het initiatiefvoorstel:

Een ambtsgebed, het woord zegt het al, is geen persoonlijk gebed, maar een zegenbede, in ons geval van de gemeenteraad als hoogste orgaan van de gemeente. Als raad vragen wij om de onmisbare zegen van de Allerhoogste bij het besturen van onze gemeente.

Niemand wordt gedwongen mee te bidden of het gebed uit te spreken. Hier toont zich het respect voor andersdenkenden. Mogen wij dat respect ook vragen voor de waarde die de meerderheid van deze raad hecht aan het openen en sluiten van de vergaderingen met een ambtsgebed? Gelukkig zien wij dat respect bij meerdere partijen in deze raad ook terug.

Ook nu werd de scheiding van kerk en staat er weer bij gehaald. Bedoeld wordt echter de scheiding van geloof en politiek. Alsof een overheidsorgaan geen kleur mag bekennen. Daar is hij juist op gekozen, maar hij behandelt alle burgers gelijk.

Aan een vrijblijvende mogelijkheid tot bidden buiten de raadsvergadering, zoals Hart voor Katwijk voorstelt om op te nemen in het reglement, hebben wij geen enkele behoefte. Dat wil zeggen: dat doen wij persoonlijk of als fractie toch wel. Voor de vergaderingen van de gemeenteraad vindt de ChristenUnie het gebed van onschatbare waarde, met de woorden van die bede: om wijsheid en bedachtzaamheid in het besef van afhankelijkheid, om vrucht op ons werk, om de zegen van een genadige God, onder dank voor onze vrijheid.

« Terug