Van uitstel vuurwerkmotie mag geen afstel komen

dinsdag 27 oktober 2020 10:12

Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat de jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk mensen verbindt en dat het vooral een veilig feest moet zijn voor iedereen. Een feest met minder overlast voor mens en dier, minder letsel, minder schade, minder overlast en beter voor het milieu. Om die reden heeft de ChristenUnie in januari 2020 een motie opgesteld, waarin vuurwerk alleen voorbehouden zou zijn aan lokale vuurwerkclubs. De ChristenUnie was hierbij initiatiefnemer, met de steun van D66, GemeenteBelangen, Hart voor Katwijk, PvdA en SGP kwam er een meerderheid om de motie uit te voeren: geen vuurwerk meer op straat, alleen georganiseerde vuurwerkshows.

Helaas heeft het college gemeend de motie niet te kunnen uitvoeren. Er is nu een voorstel om slechts het landelijk beleid uit te voeren, waarin men zich verschuilt achter de argumenten van te geringe politiecapaciteit, de coronacrisis (en daarmee getroffen ondernemers) en eventuele uitvoerders van vuurwerkshows. Er is gekeken naar onmogelijkheden in plaats naar mogelijkheden. De ChristenUnie kijkt terug op een beschamend proces waarin de raad niet is meegenomen. De raad is niet gevraagd mee te denken om bijvoorbeeld de uitvoering van de motie een jaar uit te stellen in verband met de crisis waarin we ons bevinden. De ChristenUnie staat voor een voldongen feit en het is bijna oud en nieuw!

De ChristenUnie hoopt op een rustige jaarwisseling en een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen kan daaraan meewerken. Zorgpunten blijven natuurlijk handhaving en de aanpak van illegaal vuurwerk. De ChristenUnie heeft gevraagd om inzet van de burgemeester voor een regionale aanpak door een regionaal vuurwerkteam.

Dit jaar dus geen vuurwerkvrije oud- en nieuwviering. Misschien wel een viering met problemen van een geheel andere orde gezien de coronamaatregelen van dit moment. De ChristenUnie gelooft weliswaar dat het college juiste plannen heeft om oud en nieuw in veilige banen te leiden, maar het pappen en nathouden is de ChristenUnie zat. Met de motie lag er een ambitieus en vooruitstrevend signaal naar de maatschappij en de landelijke politiek!

Er komt een evaluatie begin volgend jaar. Daar laten we het echter niet bij zitten. De raad is het hoogste orgaan in de gemeente, zij stellen de lijnen vast voor het beleid in de gemeente. De vuurwerkmotie krijgt wat de ChristenUnie betreft een vervolg.

« Terug