Algemene beschouwingen 2022

Weblog overzicht

PHOTO-2022-11-07-18-51-36.jpg
Jan-Willem vd Vijver plek 2 - foto staand.jpg
Door Jan-Willem van der Vijver op 10 november 2022 om 17:00

Algemene beschouwingen 2022

Goed voorbeeld doet Go(e)d volgen!

Vanmiddag heeft fractievoorzitter Jan-Willem van der Vijver namens de ChristenUnie de Algemene Beschouwingen 2022 uitgesproken tijdens de begrotingsbehandeling. 

Klik hieronder op de volledige spreektekst.

Algemene beschouwingen ChristenUnie 10 november 2022 

Goed voorbeeld doet Go(e)d volgen 

Voorzitter, bij het opvoeden van kinderen is dit een raak spreekwoord. Kinderen leren vooral van het nadoen van volwassenen. En uiteraard probeer je zelf het goede voorbeeld te geven, vaak met wisselend succes. 

Wie is nu het voorbeeld van ons, de ChristenUnie? Dat is onze God, de Schepper van deze Hemel en aarde: Jezus Christus. En dat is niet iets van toen en daar, maar van hier en nu. Bij de voorbereiding op deze algemene beschouwingen werden we als fractie steeds opnieuw bepaald bij kernwoorden als ‘omgangsvormen’ en ‘normen en waarden’. En dus ook de omgang met elkaar in de politiek en de samenleving. 

Bij zo’n algemene beschouwing is het van belang om uit te zoomen en stil te staan bij waarom wij bepaalde keuzes maken. In elk geval niet omdat wij geloven dat wij de wereld kunnen redden. Of dat we geloven dat we vanuit het gemeentehuis alle problemen in de samenleving kunnen oplossen. Wel geloven wij dat we moeten doen wat in ons vermogen ligt. Helaas is alles hier op aarde tijdgebonden en in dit geval 10 minuten. In onze bijdrage wil ik u graag meenemen langs een drietal kernpunten. 

Allereerst: Leegte vs. Perspectief 

Een gebrek aan perspectief is iets wat we veel om ons heen horen. We leven in een samenleving die grotendeels gebaseerd is op beeldvorming zoals op de sociale media; ‘de duimpjes omhoog en vergeet niet te abonneren’ cultuur. Oppervlakkig en vaak verre van het echte leven. We moeten allemaal scoren, hier en nu. Het aantal burn-outs en depressies zijn ongekend hoog. 

En dan kijk ik naar de politiek. Allereerst landelijk. We zien toch hoe er met elkaar wordt omgegaan? Het scoren van snelle, hippe filmpjes en ‘wie kaapt als eerste een politiek onderwerp’ lijkt daar het credo. En lokaal? Wij maken ons best zorgen om hoe er soms met elkaar wordt omgegaan. Verruwing van het debat, het claimen van onderwerpen alsof de ene partij het belangrijker vindt dan de andere. 

En ja, daarbij kijken we ook naar onszelf. Is dat nu de reden dat wij de politiek in zijn gegaan? Punten scoren voor de beeldvorming? Absoluut niet. Wij willen echte problemen van mensen aan de orde stellen en daar met elkaar oplossingen voor zoeken. Vanuit een Bijbels Fundament. 

En laten we als volwassenen en ook als politici een rolmodel zijn in het laten zien van onze kwetsbaarheid: je mag falen. Geloof niet in de onbezorgde leventjes van vloggers. Dat is niet het echte leven. Een aantal maanden geleden lanceerden wij het actieplan ‘Hoopvol perspectief voor jongeren’ met daarin 8 punten die we deze periode willen bereiken met relevante maatschappelijke partners en de jongeren zelf. Straks dien ik nog een aantal voorstellen in voortvloeiend uit dit actieplan. 

Tot slot op dit punt. Wat zijn we kwijtgeraakt en dreigen we kwijt te raken? 

Secularisatie is van alle tijden. De Bijbel staat er vol van. En er staat wat op het spel! Wij zien dat we kostbare geschenken onherstelbaar beschadigen in plaats van met waardigheid behandelen. Hier is de zondagsrust een goed voorbeeld van. Waar blijft onze dorpse cultuur dan? Is dat wel duurzaam, een 24/7 economie? Laten we toch kijken naar wat God, notabene onze Schepper, aan kostbare en waardevolle richtingen en adviezen geeft. Goed voorbeeld doet tenslotte goed volgen. Laten we daar niet oppervlakkig en gemakzuchtig mee omgaan.  

Ten tweede in ons betoog: Gods schepping

Ieder mens heeft ruimte nodig. Ruimte om te wonen, te werken, te reizen en te recreëren. Maar de ruimte is beperkt, belangen botsen. Natuur, stikstof, woningnood, klimaat en economie, produceren en consumeren, de keuzes van de ChristenUnie zijn ingegeven door het beschermen van het natuurlijk evenwicht dat God in de schepping heeft gelegd. Ook hier geldt dat wij niet geloven dat wij de problemen met het klimaat kunnen oplossen. Wel geloven we dat we de Bijbelse opdracht hebben om goed voor Gods schepping te zorgen. Dus de schepping gebruiken, maar ook goed onderhouden. In het Bijbelboek Genesis 2:15 lezen we: ‘De HEERE God nam de mens, en zette hem in de hof van Eden om die te bewerken en te onderhouden. 

Goed zorgen voor onze aarde is dus ook hier concreet in onze eigen woon- en leefomgeving. Neem de sigarettenpeuk. Op stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval. En peuken bestaan grotendeels uit plastic en één peuk kan wel 1000 liter water vervuilen. Daarover straks een motie. 

Een aantal maanden geleden presenteerde de ChristenUnie het ‘Manifest Katwijks Isolatieprogramma’. De beste energie is immers bespaarde energie. We hebben in het manifest een achtpuntenplan gepresenteerd zodat we sneller, slimmer en socialer kunnen isoleren. Veel van deze punten zien we terug en dat stemt tot dankbaarheid. Goed voorbeeld doet goed volgen. 

Ten derde: Armoede; een hartenkreet 

We worden allemaal een beetje armer. En dat is relatief. Leefden niet veel van ons op te grote voet? Misschien ook wel vanuit die maakbaarheidsgedachte; er alles uithalen wat erin zit. De ‘Leef alsof het je laatste dag’ is mentaliteit.  Armoede zorgt voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie en je gezondheid. Vaak is sprake van schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies. 

Het raakt mensen diep. Wij zijn dan ook blij met een ChristenUnie- wethouder armoedebestrijding in dit college. Als er al een tijd is om deze verantwoordelijkheid te nemen is het nu. Wat nodig is dat is een overheid die ook zelf barmhartig is. Met het winterplan laat onze lokale overheid haar barmhartigheid zien. Daar zijn wij blij mee. Goed voorbeeld doet immers goed volgen. 

De ChristenUnie wil vol inzetten op isoleren. Het winterplan heeft een dempende werking voor veel mensen, daardoor kunnen we als het ware tijd kopen en in de tussentijd zorgen voor een stevig Katwijks Isolatiefonds. Dat is volgens ons sociaal aan de ene kant en duurzaam aan de andere kant. 

Is dit volmaakt en gaat dit alle problemen oplossen? Nee. Is dit doen wat in ons vermogen ligt? Ja.

Een punt van zorg voor ons blijft nog steeds de wachtlijsten bij de wijkteams. We zijn bezorgd over het feit dat er nu zo’n 95 gezinnen in onze gemeente zijn die hulp nodig hebben maar op de wachtlijst staan. Deze problematiek is multi-complex. Een uitbreiding van 5 fte opgenomen in de begroting gaat dit niet in één keer oplossen. Wij blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen. 

Tot slot 

Wij waarderen en danken dit college en de ambtenaren in dit huis die tot deze voorliggende begroting zijn gekomen. Het beeld ziet er gedegen uit en dat werd ook ruimschoots bevestigd door de accountant. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er in tijden van onzekerheid een gedegen financieel beleid wordt gevoerd door de gemeente. Vet op de botten is geen overbodige luxe als we kijken naar het ‘ravijnjaar’ 2026. De rijksbijdrage aan gemeenten is vanaf 2026 onzeker. We hebben als Katwijk veel te doen de komende jaren. We willen zorgen voor betaalbare woningen, goede huisvesting van scholen en het op peil houden van onze zorg aan inwoners. We willen met elkaar veel en dat kost geld. We hebben een relatief lage belastingdruk t.o.v. de regio. Dus wat de ChristenUnie betreft moeten we daar eerlijk over zijn: draaien aan de ‘OZB-knop’ is nodig als er vanuit het Rijk onvoldoende middelen komen naar onze gemeente. 

Laten we verantwoordelijkheid nemen voor ons stukje aarde en de mensen om ons heen. Wij hopen ons geloof een stem te geven. De ChristenUnie wenst raad, college en ambtenaren Gods onmisbare zegen toe. 

Labels: