Pleidooi voor pré-mantelzorgwoningen

Eenzaamheid.jpeg
Jan-Willem vd Vijver plek 2 - foto staand.jpg
Door Jan-Willem van der Vijver op 26 januari 2023 om 16:00

Pleidooi voor pré-mantelzorgwoningen

Het is van belang dat generaties naar elkaar omzien en dat kinderen voor hun ouders willen zorgen. Hoe gaan we om met ‘dubbele vergrijzing’? De ChristenUnie wil dat het in de gemeente Katwijk mogelijk wordt om pré-mantelzorgwoningen te bouwen; een mantelzorgwoning vóórdat de zorg eigenlijk nodig is. 

De ChristenUnie vindt het van belang dat generaties naar elkaar omzien en dat kinderen voor hun ouders willen zorgen. Een van de grote opgaves die we als gemeente hebben is hoe we omgaan met de zogenaamde ‘dubbelde vergrijzing’. De ChristenUnie wil dat het in de gemeente Katwijk mogelijk wordt om pré-mantelzorgwoningen te bouwen. Een pré-mantelzorgwoning is een mantelzorgwoning voordat de mantelzorg eigenlijk nodig is. Vanuit de landelijke overheid wordt al jaren gestimuleerd dat ouderen langer op zichzelf moeten blijven wonen. We zien ook in Katwijk een toename van het aantal mantelzorgers en de behoefte aan mantelwoningen. Er zijn steeds meer gemeentes die pré-mantelzorgwoningen toestaan en daar beleid op hebben ontwikkeld.

De ChristenUnie wil dan ook dat de gemeente Katwijk nu stelling neemt voor de pré-mantelzorgwoningen.

Door pré-mantelzorgwoningen kunnen ouderen langer zonder hulp van zorgmedewerkers wonen. Onze fractie vindt dat hier meer aandacht voor moet komen. Fractievoorzitter Van der Vijver: “Door dicht bij dierbaren te wonen, kan eenzaamheid worden voorkomen. Andersom kunnen ouderen ondersteuning bieden bij bijvoorbeeld opvang van kleinkinderen; zo kan voor elkaar worden gezorgd. Ook zorgen pré- mantelzorgwoningen voor een goede doorstroom op de woningmarkt”.

De ChristenUnie stelt politieke vragen aan het college en wil weten wat de mogelijkheden zijn voor pré- mantelzorgwoningen in Katwijk en vraagt om een standpunt van het college hieromtrent. Verder wil de ChristenUnie weten waarom Katwijk nog geen beleid heeft op dit vlak en of het college het eens is met de ChristenUnie dat dit ook past binnen de ‘topprioriteit’ betaalbare woningbouw.

Labels: , , , , ,