Kunstenaarskolonie op de kaart met Euroart

Rijksmuseum
Jan-Willem vd Vijver plek 2 - foto staand.jpg
Door Jan-Willem van der Vijver op 18 oktober 2023 om 13:00

Kunstenaarskolonie op de kaart met Euroart

Als je de Ronde van Katwijk wilt winnen, maar je hebt je niet ingeschreven...

Het college nam eenzijdig het besluit om het lidmaatschap van Euroart op te zeggen. Vijfduizend euro op een totale begroting van ruim tweehonderd miljoen. Geen politiek gesteggel in oordeelsvormende sessies, maar meteen een motie indienen om dit besluit terug te draaien. 

Afgelopen week bracht de fractie een bezoek aan het Katwijks Museum. Daar hebben we ons laten informeren over de vereniging en de stichting en door andere sociale partners. Het bestuur van de stichting Katwijks Museum gaf al aan dat het besluit om het lidmaatschap voor Euroart stop te zetten, niet zorgvuldig was. Wij geloven in de expertise en de kracht van professionals en zij waren klip en klaar over de meerwaarde van Euroart. Daarom hebben we als fractie en gemeenteraad unaniem besloten om dit besluit omgedaan te maken.

De gemeente Katwijk werd in 2008 lid van Euroart, een vereniging van kunstbeminnende gemeentes en verenigingen in Europa. Zo kan Katwijk als kunstenaarskolonie op de kaart worden gezet, want let wel... de cultuurpartners doen ook economisch een duit in het zakje voor Katwijk. 

Jan-Willem van der Vijver: "Het is net alsof je de Ronde van Katwijk wilt winnen, maar je hebt geen inschrijfbewijs. Zo voelen de cultuurpartners het ook." De ChristenUnie betreurt het besluit van het college om eenzijdig het lidmaatschap op te zeggen. Het gaat immers om een bedrag van slechts vijfduizend euro op een begroting van ruim tweehonderd miljoen euro. We vinden het als ChristenUnie zonde om daar zo lang over te steggelen en hebben meteen gezegd dat we een motie in wilden dienen: geen oordeelsvormende sessie nog eens erachteraan over een paar weken, zodat iedereen kan benoemen wat er niet goed is gegaan, maar meteen in de bres voor de cultuurpartners. Daar hebben zij immers het meeste baat bij. 

We hebben als fractie overigens genoten van het bezoek aan het Katwijks Museum. De expositie "La Bohème" was zeker de moeite waard om te bekijken. ChristenUnie hecht aan waardevol contact met al onze partners, zodat er vertrouwen in elkaar ontstaat en blijft. 

Neem eens een kijkje op de website van het Katwijks Museum: https://www.katwijksmuseum.nl/nl/

Labels: , ,