Katwijk Gastvrij? Niet als je moet plassen!

donderdag 08 september 2016 15:41

Katwijk Gastvrij & Verrassend! Met die slogan prijst de gemeente Katwijk zichzelf aan. Dat gastvrije betwijfel ik. Vind maar eens een openbaar toilet in Katwijk. Reden om de gemeente wat vragen te stellen. De antwoorden zijn verrassend! Dat dan weer wel.

<img src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2016/09/image.jpeg" alt="image" width="356" height="340" class="aligncenter size-full wp-image-4601" />

<strong>Viskiosk</strong>
Ik wist van het weggefrommelde, openbare toilet bij de Viskiosk op het Andreasplein en bij toeval had ik er twee in de parkeergarage aan de Boulevard ontdekt. Vraag 1: zijn dit de enige openbare toiletten in Katwijk? Antwoord 1: “er is ook een urinepaal op de hoek Tramstraat/Badstraat, deze is alleen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond beschikbaar.” Tja, je zou maar vrouw zijn en dan moeten…. Vraag 2: waarom zijn deze openbare toiletten niet vindbaar gemaakt door middel van bewegwijzerings- en locatieborden? Antwoord 2: “Met de Viskiosk is afgesproken dat het niet heel uitgebreid wordt gecommuniceerd. Dit om overlast te voorkomen.“ Er is echter niets gecommuniceerd. En kennelijk veroorzaakt plassen overlast. Heel raar! Je bouwt een openbaar toilet, maar vervolgens ontmoedig je het gebruik…
<!--more-->
<strong>Wildplassen</strong>
Dan het vervolg van antwoord 2: “Voor de parkeergarage is voor een ander beleid gekozen. De aldaar aanwezige toiletten zijn primair voor de bezoekers van de parkeergarage. Dit om wildplassen in de garage te voorkomen.” Niets geen gastvrijheid! Alleen automobilisten mogen plassen. Mensen die (plots) nodig moeten – een oudere man met een rollator of een kind bij zijn moeder op de fiets – hebben het nakijken. Antwoord 2 gaat verder: “Het aangeven op straat brengt ongewild veel gebruik van het toilet met zich mee.” Het staat er echt: ‘ongewild veel gebruik van het toilet’. De gemeente doet nota bene zijn beste om je een natte broek te bezorgen!

<strong>2 miljoen </strong>
Helaas praten we binnenkort in de gemeenteraad weer over het project “herinrichting Centrum” vanwege een tekort van bijna 300.000 euro. Een project dat 2.000.000 euro moet kosten om een aantrekkelijk en gastvrij centrum te realiseren… zonder fatsoenlijk toegankelijke en herkenbare openbare toiletten. Begrijpt u het?

<strong>Toiletwinkels</strong>
Wat zijn dan oplossingen? 1. Plaats bewegwijzeringsborden en bij de toiletten een markeringsbord ‘WC’. 2. Stel de toiletten bij de parkeergarage voor iedereen open. 3. Winkeliers, stel uw toilet ter beschikking en profiteer van extra klandizie. 4. Ondernemers, start een toiletwinkel (reeds tientallen in Nederland). 5. Plaats mobiele toiletten in tijdelijk leegstaande winkels. (Voeg het samen met een fietsenstalling, stel een beheerder aan en je hebt weer een garantiebaan!).

« Terug