Op (digitaal) bezoek bij het Curium- LUMC

Jan-Willem vd Vijver plek 2 - foto staand.jpg
Door Jan-Willem van der Vijver op 9 februari 2022 om 10:00

Op (digitaal) bezoek bij het Curium- LUMC

Werkbezoek Curium- LUMC

Hans, Ben en Jan-Willem gingen digitaal op werkbezoek bij het Curium- LUMC. In gesprek met hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie en directeur patiëntenzorg Robert Vermeiren en manager Willeke van den Oudenrijn.

Een inspirerende ontmoeting met deze professionals uit ‘het veld’ over de gespecialiseerde jeugdhulp. De ChristenUnie wil in Katwijk dat de zorg optimaal is en de kosten in de jeugdzorg beheerst kunnen worden. Goede zorg verlenen kan de gemeente niet zelf en daarom is samenwerking en afstemming van groot belang. We hebben gesproken over ‘de wachtlijsten’, preventie, lichte en zware vormen van hulp, de rol van de huisarts vs. een wijkteam en de steeds meer complexe problematiek.

De vraag is wat moet op niveau van gemeente en wat moet bovenregionaal worden georganiseerd? Kinderen hebben fundamenteel recht om op te groeien in een gezin. We hebben ook gesproken over de jeugdzorg+ cq gesloten jeugdzorg. Helaas is Hans een ervaringsdeskundige op dat gebied en weet hij vanuit zijn positie als vader waar het systeem ‘wringt’.

De ChristenUnie vindt dat er in het kader van vroeg- signalering lokaal stappen kunnen worden gezet om de verbinding tussen praktijkondersteuners en het wijkteam verder te verbeteren. Verder is het van belang dat er landelijk beleid nodig is om goede besluiten te kunnen nemen.

Met de juiste ondersteuning op het juiste moment kan zwaardere zorg worden voorkomen. Door de versnelling in de maatschappij, de hoge verwachtingen richting kinderen en jongeren en het steeds meer ontbreken van stabiele relaties en gezinnen, vallen er steeds meer kinderen uit.

Labels: