Zo snel mogelijk fossielvrij: de Regionale Energiestrategie geeft richting

RES Holland Rijnland.pngwoensdag 06 mei 2020 22:11

De ChristenUnie heeft het rentmeesterschap hoog in het vaandel staan. Hoe komen we zo snel mogelijk naar een fossielvrije samenleving die iedereen betaalbaar kan meemaken? Afgelopen woensdag 29 april stond er een online informatiesessie (webinar) gepland over de Concept Regionale Energiestrategie (RES). Dit document is een concrete regionale vertaling van het Energieakkoord dat in 2017 werd gesloten. Elke RES-regio (in totaal 30) maakt hierbij zijn eigen keuzes wat betreft duurzame energie. Katwijk valt met de gehele Duin- en Bollenstreek, Leiden en Alphen aan den Rijn onder de regio ‘Holland Rijnland’. Onze gemeente zal ook moeten bijdragen en dat betekent dat er veranderingen zullen gaan plaatsvinden de komende decennia. Tijd voor raadsleden Ton de Vries en Robert Haasnoot en steunfractielid Niels Haasnoot om deze webinar te bezoeken. In het conceptdocument worden er vier verschillende uitvoeringslijnen besproken: energiebesparing, warmte, duurzame opwekking van elektriciteit en mobiliteit. In dit stuk richten we ons op warmte en elektriciteit.

Warmte

De vraag naar warmte richt zich vooral op het jaar 2050, waarin onze samenleving nagenoeg energieneutraal is. Hoe verwarmen we dan onze huizen? Er worden zes mogelijkheden aangedragen (op volgorde van prioriteit): restwarmte, geothermie, aquathermie, warmtepompen (individueel), groen gas, biomassa. 

Uit de RES blijkt dat vooral geothermie (aardwarmte) in de kustgebieden aantrekkelijk is. Katwijk en Noordwijk werden hiervoor zelfs specifiek genoemd in de webinar. Dit zijn vooral collectieve warmtenetten die wijken en/of buurten van warmte voorzien. In de RES worden mensen niet zozeer gedwongen om een warmtepomp aan te schaffen, al is dat wel een van de andere mogelijkheden. Volgens de RES is er ook nog verwarming mogelijk via groen gas en biomassa, maar dit is eigenlijk geen echt duurzaam alternatief. Ook bij restwarmte kunnen er vraagtekens worden gezet. Gaat het lukken om goede afspraken te maken over deze ‘rotonde’, welk “plan B” treedt in werking als dat niet lukt en welke impact heeft dat op onze regio, hoe kan de warmterotonde dan in de toekomst ‘vergroenen’?  De restwarmte komt nu vooral uit de fossiele industrie van de Rotterdamse haven!

Een veel gehoorde term is “waterstof”. Om dat gelijk maar in de kiem te smoren: waterstof is zeer inefficiënt, niet in de natuur voorhanden en pas duurzaam in te zetten als er een overschot is aan duurzame energie. Dit zal vooral voor de industrie een goede warmtebron zijn in de toekomst. Volop inzetten op waterstof als oplossing voor de verwarming van woningen heeft momenteel geen prioriteit.

Duurzame opwekking van elektriciteit

In de RES-regio Holland Rijnland kan in het jaar 2030 1,03 terawattuur (TWh) extra aan duurzame energie worden opgewekt (ten opzichte van 2014). Dat staat gelijk aan 70 grote windturbines in de regio óf 115 kleine windturbines óf 1500 hectare aan zonneparken. Belangrijk is de combinatie van zonne- én windenergie, aangezien beide energiebronnen pieken en dalen in de productie kennen. Er zal geen sprake zijn van kernenergie in onze regio, alleen al vanwege financiële redenen.

Het is nu aan de gemeenteraad om wensen en bedenkingen te formuleren, zodat dit concept-RES van Noordwest-Zuid-Holland veranderd wordt in een definitieve RES. De ChristenUnie-fractie ziet veel positieve punten in de concept-RES, maar er mogen kritische vragen worden gesteld rondom restwarmte, waterstof, kernenergie en de betaalbaarheid.

De ChristenUnie wil vaart maken met de energietransitie. De fractie ziet de omschakeling naar duurzame energie als een hele grote maar noodzakelijke opgave. Niet als een vervelend verplicht nummer, maar als een opdracht om als goede rentmeesters in Gods schepping bij te dragen aan een schone leefomgeving voor ons allemaal!

« Terug