Betaald parkeren op zondag

zaterdag 03 maart 2007 16:01

Motie ChristenUnie kan stap in verkeerde richting niet keren.

Op 1 maart heeft de gemeenteraad een principiële beleidswijziging van het college goedgekeurd, waar het gaat over het parkeerbeleid op zondag. Tot nu toe was dat gratis, een doorn in het oog van met name GemeenteBelangen en VVD. Zij dienden bij de begrotingsbehandeling in november 2006 een motie in om dat te veranderen. Tot ieders verbazing stemde het CDA daar onaangekondigd (in de voorafgaande discussie zwegen ze in alle talen) mee in. Toen was er een meerderheid. Het CDA dacht nog een goed werk te doen door het aanvangstijdstip voor betaald parkeren op straat vast te stellen op zondagmiddag 13.00 uur. In de Zondagwet is dat het tijdstip dat kermissen en openbare festiviteiten in de buurt van kerken toegestaan worden.

Gelukkig was het college wijzer en ging daar niet in mee. Ze deed een gouden greep met het voorstel ‘speedgates’ (snelwerkende automatische deuren) voor de parkeergarages te schaffen

zodat de parkeercapaciteit ineens toeneemt met 250 parkeerplaatsen en wel 7x24 uur. Dus ook in de avonden en nachten kunnen de garages dan openblijven, zonder dat er direct personeel nodig is. Dus ook op zondag zou de parkeerdruk ineens minder worden.

De grote fout die het college daarbij echter maakt, en dat is dan ook de principiële beleidswijziging, is dat het op straat gratis blijft en in de garages betaald. Drie keren raden wat er gebeurt! Iedereen zoekt eerst een gratis plaatsje, net als nu, en op straat verandert er niets.

Bij de evaluatie over een half jaar zal dat voor GemeenteBelangen en VVD een voorzet voor open doel worden. Ook op straat zal betaald moeten gaan worden! De eerste stap is nu gezet.

Wat de ChristenUnie ook beweerde, er werd niet op ingegaan. CDA-wethouder De Jong kwam er niet uit in zijn beantwoording, maar die luxe kon hij zich veroorloven, er was toch een meerderheid. CDA-fractievoorzitter Van Duijn ging nauwelijks inhoudelijk op een motie van de ChristenUnie in, maar kwam bagatelliserend niet verder dan 65 cent per uur en badinerend niet verder dan een vergelijking tussen chipknip en kerkezak. Terwijl juist de onrust in het dorp en twee brieven van kerkbesturen grote invloed hadden gehad op het collegevoorstel. Dat was tenminste nog een winstpunt, waardoor in ieder geval betaald parkeren op straat voorlopig voorkomen is.

De ChristenUnie-motie had het verdiend meer serieus genomen te worden door het CDA en zeker door het college, want de constateringen en overwegingen in de motie (zie hieronder) zijn letterlijk overgenomen uit het collegevoorstel.

In tweede ronde heeft de ChristenUnie ook haar teleurstelling uitgesproken dat niet één wethouder, ook de SGP-wethouder niet, aantekening heeft gemaakt een afwijkend standpunt te hebben. Daarmee was het collegestandpunt niet veranderd, maar was er wel een goed signaal gegeven. Daarvoor was het toch zo nodig dat er een SGP-er in het college kwam?

De ChristenUnie is ernstig teleurgesteld, maar zal bij de evaluatie hopelijk een tweede kans krijgen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
2007-000273 Uitbreiding openstelling parkeergarages (motie)46,5 kBapplication/pdfdownload

« Terug