ChristenUnie behoedt Katwijk voor bestuurlijke flater rond RijnGouweLijn

woensdag 07 maart 2007 00:53

Komt de RijnGouweLijn er nou wel of niet? Jarenlang wordt er over gediscussieerd en het einde is nog niet in zicht. Ook de ChristenUnie is er nog niet van overtuigd dat de RijnGouweLijn er komt in de thans voorgestelde vorm. Is dat wel het beste voor  de bereikbaarheid van alle delen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg? Rijnsburg zou er wel eens mee achteruit kunnen gaan. Er moeten nog veel vragen beantwoord worden. Maar zolang het bestuurlijk nog gedragen wordt en financieel haalbaar is, is een snelle light-rail-verbinding toch het mooiste. Er moeten uiteraard nog heel wat bestuurlijke en financiële hobbels genomen worden, zoals het Ja-Nee-Referendum op 7 maart in Leiden. Maar dat is in de eerste plaats een Leidse kwestie.
Op 15 februari moest er een intentieovereenkomst ondertekend worden door de colleges van de RijnGouweLijn-West-gemeenten: Leiden, Oegstgeest, Katwijk en Noordwijk. In feite ging het om een bevestiging van een intentie, die drie jaar geleden al met elkaar afgesproken was. Met het uitspreken van een intentie legt niemand zich helemaal vast, dat gebeurt pas bij een bestuursovereenkomst. Nu is het niet meer dan: “al hebben we nog de nodige vragen, op dit moment is de RijnGouweLijn het enige plan voor hoogwaardig openbaar vervoer, en we zeggen net als drie jaar geleden: ga daar voorlopig mee door!” Het zou bestuurlijk een grote flater zijn geweest zonder goede argumenten ineens niet meer verder te willen.
Hoewel Gemeentebelangen collegepartij is en in zou moeten zien dat Katwijk in de regio heel ongeloofwaardig zou worden, schroomde die partij niet tegen ondertekening door het college (in casu CDA-wethouder De Jong) te stemmen!
De ChristenUnie is oppositiepartij geworden, omdat het CDA meer zag in Gemeentebelangen
als coalitiepartner. De ChristenUnie had nu dit in zichzelf verdeelde college gemakkelijk in haar eigen zwaard kunnen laten vallen, maar heeft dat niet gedaan omdat ze zich verantwoordelijk voelt voor de bestuurlijke kwaliteit van Katwijk.
Het nieuwe Katwijk zou toch na de fusie een sterke speler in de regio worden? Als Gemeentebelangen haar zin had gekregen -het CDA laat dat blijkbaar zomaar gebeuren!- was dat imago van onze gemeente in één klap om zeep geholpen.
De ChristenUnie kan niet anders concluderen dan dat Katwijk een college heeft, dat daar niet mee zit. Bestuurlijk zwak en onverantwoordelijk. Alle drie collegepartijen, CDA, Gemeentebelangen en SGP is dat aan te rekenen.
Het Katwijks belang in de regio moest gered worden door de ChristenUnie!

« Terug