Zelfrijdend vervoer zonder chauffeur naar locatie Valkenburg

640px-Self-driving_bus_line_opening_in_Tallinn_(35404284934)vrijdag 13 april 2018 00:00

De gemeente Katwijk gaat onderzoeken of zelfrijdende voertuigen zonder chauffeur ingezet kunnen worden voor het laatste stukje vervoer vanaf een OV knooppunt naar de bedrijven en eerste woningen op locatie Valkenburg.

Technisch is steeds meer mogelijk. De overstap naar automatisch rijden biedt veel kansen. De eerste stap voor Katwijk is het maken van een snelle haalbaarheidsanalyse. Wethouder Klaas Jan van der Bent: “In de komende jaren is de OV verbinding naar Unmanned Valley en de eerste woningen op Locatie Valkenburg nog beperkt. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor een uitkomst bieden. En dergelijke onbemande vervoersoplossing past natuurlijk perfect bij Unmanned Valley Valkenburg en de duurzame ontwikkeling van de locatie”.
Zelfrijdende auto’s en busjes die onder (bij)sturing van een chauffeur een route kunnen afleggen rijden al op verschillende plekken in Nederland. Meestal wel in een testomgeving die niet of beperkt over de openbare weg gaat. Technisch is steeds meer mogelijk. De ontwikkeling van automatisch rijden lijkt logisch. Er is steeds meer sprake van situaties waarin het huidige OV of autogebruik niet meer past in de behoeften van reizigers. Vervoer op maat is erg kostbaar. Omdat locatie Valkenburg de komende jaren per OV nog niet goed bereikbaar zal zijn biedt zelfrijdend vervoer kansen om de locatie goed te ontsluiten door dat laatste stukje van de reis (de zogenaamde ‘last mile’) mogelijk te maken met comfortabele zelfrijdende voertuigen. “Onbemand vervoer zou een primeur zijn voor Katwijk. Wanneer blijkt dat starten hiermee haalbaar is en de toekomst uitwijst dat dit vervoer ook echt werkt, zie ik kansen om zelfrijdende voortuigen als volwaardig openbaar vervoer in te zetten naar andere locaties in Katwijk. Met deze gedachte gaan we dit traject ook in”, aldus wethouder Klaas Jan van der Bent.

De eerste stap is om aan de hand van een snelle analyse te bepalen of het idee van zelfrijdende voertuigen haalbaar zou kunnen zijn. Daarbij wordt gekeken naar het verwacht aantal reizigers, fasering, bestaande en benodigde infrastructuur en financiën. De analyse op hoofdlijnen geeft inzicht in de investeringen die nodig zijn en de verwachte jaarlijkse kosten en opbrengsten. Naar verwachting is de informatie voor zomer de beschikbaar.

« Terug