In gesprek met de ChristenUnie

vrijdag 04 maart 2016 16:22

<strong>Wat houdt ons bezig?</strong>

Op vrijdag en zaterdag 26 en 27 februari ging de ChristenUnie de straat op om in gesprek te gaan met de inwoners van Katwijk.<a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/2016/03/in-gesprek-met-de-christenunie/p1150655/" rel="attachment wp-att-4317"><img class="aligncenter size-full wp-image-4317" src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2016/03/P1150655.jpg" alt="P1150655" width="4444" height="2937" /></a>

Met een voorjaarszon die al heerlijk warm aanvoelde – en trouwens ook een flink koude wind (!) – had de ChristenUnie leuke en boeiende gesprekken op de markt en in de diverse kernen. Ook waren er natuurlijk flinke discussies! Het doel van deze straatactie was om te vragen hoe tevreden mensen zijn over de dienstverlening van de gemeente. Is informatie die gezocht wordt makkelijk te vinden? Krijgen mensen de goede antwoorden als ze bellen? Wat gaat goed en wat kan beter? Verder wilde de ChristenUnie horen hoe mensen zich betrokken voelen bij de gemeente. <!--more-->

De gesprekken gingen natuurlijk ook over wat mensen naar voren brachten. Zo zijn we nog niet klaar met (protest tegen) de bebouwing van vliegveld Valkenburg, willen we met z’n allen de windmolens zo ver mogelijk de zee in, blijven we maar last houden van de meeuwen, wordt de opknapbeurt van de Hoftuin toegejuicht, en blijft het verkeer en de (toegang)wegen een belangrijk punt van aandacht.

Mooi was dat veel mensen aangaven dat ze best heel tevreden zijn, het is “goed toeven” in onze gemeente, over het algemeen is veel goed geregeld en we wonen op een mooie plek dicht bij de zee! Dat maakt soms wel dat inwoners het nut niet inzien van het volgen van gemeentelijke politiek. Anderen volgen weer met plezier het nieuws in de kranten, op websites en gaan met enige regelmaat naar informatie- of inloopavonden.

<strong> </strong>

<strong>Gemeenschapshuizen en bibliotheken</strong>

Het was ook mooi om te horen dat iedereen zo blij is met de gemeenschapshuizen, die echt geworden zijn zoals ze bedoeld. Een plek van ontmoeting en ontspanning. Voor heel veel leeftijdsgroepen een hele leuke gelegenheid, omdat er veel mogelijkheden zijn. In Valkenburg zou een terras erbij in de zomer mooi zijn. Herberg Welgelegen valt goed in de smaak. De meningen waren verdeeld of Triopodia nu wel of niet verbouwd moet worden tot gemeenschapshuis.

Over de manier waarop diverse bibliotheken nu draaien is men over het algemeen ook goed te spreken. Daarbij rijzen wel veel vragen over een grote nieuwe bibliotheek in het Katwijk aan Zee.  De gemeente moet goed nadenken over de nieuwe ontwikkelingen die er zijn zoals I-pads, E-readers, digitale kranten, maar moet ook zeker iets met het feit dat jongeren steeds minder lezen!

&nbsp;

<strong>Bellen en mailen</strong>

Lastig is het om grip te krijgen op wat beter kan in de dienstverlening. De website van de gemeente is voor veel mensen een plek waar makkelijk informatie gevonden kan worden, als dat nodig is. Anderen vinden het maar moeilijk zoeken, en maatwerk voor ouderen blijft zeker nodig! Een telefoontje naar de gemeente pakt in veel gevallen goed uit, men krijgt een duidelijk antwoord, kleine problemen worden meteen opgelost. Maar er waren ook blijvende klachten nadat contact was opgenomen met de gemeente over bijvoorbeeld hinderlijk losliggende stoeptegels en een stinkende sloot.

<strong> </strong>

<strong>Structureel of incident?</strong>

Er was tenslotte een aantal punten waarbij we ons afvroegen: is dit nu de pech van een burger of is er structureel iets niet op orde? In ieder geval is de oproep dat signaleren en doorgeven heel belangrijk is en blijft, omdat op die manier de gemeente te weten komt wat er loos is  en actie kan ondernemen.

Genoeg stof voor de ChristenUnie om over na denken, over door te praten en mee aan de slag te gaan!

« Terug