Uitvoering WMO en jeugdhulp goed evalueren!

dinsdag 04 november 2014 17:31

Afgelopen donderdag is de gemeenteraad unaniem akkoord gegaan met het WMO beleidsplan en de verordeningen WMO en jeugdhulp. De ChristenUnie heeft in de raadsvergadering gepleit voor periodieke evaluaties en goed overleg tussen college en raad over wat en hoe geëvalueerd wordt. “De gemeenteraad dient immers na het vaststellen van het beleid, ook steeds na te gaan of het beleid goed werkt. Dat is de controlerende taak van de gemeenteraad”, zei ChristenUnie-raadslid Gert Varkevisser.

<a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2014/11/image.jpg"><img src="http://www.christenuniekatwijk.nl/wp-content/uploads/2014/11/image.jpg" alt="image" width="350" height="396" class="aligncenter size-full wp-image-3656" /></a>

De ChristenUnie is van mening dat de gemeenteraad niet de teugels mag laten vieren nu het beleid is vastgesteld. Er moet vooral gekeken worden naar de kwaliteit van de zorg, de ervaringen van de gebruikers en de knelpunten in de uitvoering. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat afgesproken doelen worden gehaald en dat er voldoende financiën beschikbaar zijn. Het verzoek van de ChristenUnie werd gedeeld door de andere partijen. Het college heeft toegezegd periodiek te zullen evalueren en met de raad te zullen spreken over de invulling van de evaluatie.
<!--more-->
<strong>Complimenten</strong>
Wethouder Mostert kreeg tijdens de gemeenteraadsvergadering complimenten voor het geleverde werk. Ook de ChristenUnie is erg te spreken over de wijze waarop het college, en in het bijzonder wethouder Mostert, de <a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/2014/03/goede-zorg-voor-jong-en-oud/">nieuwe WMO- en jeugdtaken</a> heeft voorbereid. Met veel ijver en kennis van zaken heeft hij, en met hem ook vele ambtenaren, in moeilijke omstandigheden gezorgd dat zaken op tijd geregeld zijn. Er is steeds goed overleg geweest met betrokken partijen en de gemeenteraad. Die werkwijze zal komende maanden en in 2015 worden doorgezet.

<strong>Identiteitsgebonden hulp</strong>
Ook over de invulling van de <a href="http://www.christenuniekatwijk.nl/2013/03/christenunie-wil-identiteitsgebonden-zorg-voor-jeugd/">identiteitsgebonden zorg</a> is de ChristenUnie tevreden. Begin dit jaar hebben CU, SGP, CDA en PVDA een motie ingediend waarin werd gevraagd dit te regelen. Uit de beleidsplannen en de afspraken met zorgaanbieders blijkt dat dit is gelukt.

<strong>Waar doen we het voor?</strong>
De nieuwe regels inzake de WMO en jeugdhulp gaan in per 1 januari 2015. Voor huidige cliënten is er een overgangsregeling. De bedoeling is dat er betere zorg wordt geleverd, dat problemen eerder worden gezien en worden verholpen, en dat er geen bureaucratie en geen verspilling van geld meer is. Het Rijk heeft minder geld beschikbaar gesteld. De gemeente zorgt wel voor een vangnet voor wie dat nodig heeft. Kijk op <a href="http://www.katwijk.nl/samenvoorelkaar">www.katwijk.nl/samenvoorelkaar</a> voor meer informatie.

« Terug