Katwijk doet mee met pilot "Toezicht Drank en Horecawet"

zaterdag 15 december 2007 11:39


Het alcoholmisbruik onder jongeren blijft een punt van aandacht. Katwijk doet al veel op dit terrein maar alle extra middelen zijn welkom. Vandaar dat we blij zijn met de ideeen op dit gebied van dit nieuwe kabinet. Er staat een wetswijziging aan te komen die de gemeente zelf meer mogelijkheden biedt om invulling te geven aan de controle en handhaving. Voortuitlopend op deze wetswijziging gaat in 2008 een pilot Toezicht Drank en Horecawet van start. Het doel van de proef is om in een vroeg stadium van de praktische consequenties te leren. De gemeentes die er aan meedoen kunnen zich zo ook prima voorbereiden. Op het moment dat de wet daadwerkelijk wordt doorgevoerd is de gemeente er klaar voor.

De gemeente krijgt gedurende de proef financiering van twee Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) die ingezet worden bij de handhaving. Deze BOA´s zullen controleren op naleving van de wet en de plaatselijke verordening. In die plaatselijke verordening kan de gemeenteraad evt. lokaal beleid vastleggen.

De ChristenUnie heeft tijdens de behandeling van de begroting al gevraagd aan het college om als gemeente Katwijk een voortrekkersrol te spelen bij deze landelijke ontwikkeling. De gemeente heeft zich inmiddels aangemeld en is uit een groep van zestig aangewezen als een van de pilotgemeenten. De manier waarop Katwijk met deze problematiek omgaat wordt daarmee beloond. Een mooie ontwikkeling waar we de komende tijd de nodige belangstelling aan zullen geven.

« Terug