Moederkindcentrum Femke vanzelfsprekend in het Welzijnsprogramma?

zaterdag 17 februari 2007 10:11

Het Moederkindcentrum Femke is eind 2005 gestart met steun van het Oranjefonds en richt zich op integratie van allochtone vrouwen. De meeste activiteiten vinden plaats in het gehuurde huis aan de Helmbergweg. Voor 2007 is subsidie gevraagd aan de gemeente Katwijk. Vrijwilligers, de zogenoemde actieve vrouwen, voeren de taken uit binnen Femke zoals o.a. het leiden van een praatgroep, het geven van Nederlandse taal.

De ChristenUnie fractie heeft de financiering van het moederkindcentrum Femke op de agenda geplaatst. In dit voorstel verstrekt het college een subsidie van euro 40.000 voor het jaar 2007. Daarnaast wil het College de subsidie aan Femke vanaf 2008 eventueel structureel opnemen in het Welzijnsprogramma.

Twee fractieleden hebben zich geïnformeerd door Femke te bezoeken en het College vragen te stellen over de doelen van Femke en de mate waarin Femke de doelgroep bereikt.

Door het bezoek aan Femke en de gesprekken met de vrijwilligers en deelnemers is in ieder geval wel duidelijk geworden voor de ChristenUnie dat Femke best wel een rol kan spelen binnen de integratie van allochtone vrouwen. Toch is het niet zo vanzelfsprekend voor de ChristenUnie als voor het college dat Femke een bestaande voorziening zal blijven en als zodanig wordt opgenomen in het welzijnsprogramma. Ook Femke zal haar doelstelling duidelijk en concreet moeten formuleren en deze zal toch vooral meetbaar moeten zijn. Bekend zal moeten worden hoe groot het aantal vrouwen is dat aan verschillende activiteiten meedoet, en in de toekomst zullen blijven meedoen en hoe belangrijk het leertraject voor deze vrouwen is gebleken. Afgesproken is dat er een evaluatie komt, zodat een kritische toets kan plaatsvinden en dan zal het door de ChristenUnie worden bekeken worden of het beleid van Femke passend is in het Welzijnsbeleid.


« Terug