Bouwen aan een karakteristieke Katwijkse Boulevard

dinsdag 27 februari 2007 23:59

Katwijk heeft de mooiste boulevard van Nederland en hij wordt nog mooier. Toch wil dat niet zeggen dat dat altijd zo blijft. Er zal aan gewerkt moeten worden.
Wat is er aan de hand? De hotels en pensions aan de Boulevard roepen al jaren dat ze beknot worden in hun uitbreidingsmogelijkheden. Ze zochten de grenzen op van wat mogelijk was en dat leidde tot hele vreemde bouwsels, zoals de opbouwen op Hotel Zeezicht, bepaald geen verfraaiing van de Boulevard. Dat oude beleid voldeed dus niet en de gemeente gooide alles nog meer op slot. Er mocht nergens meer op- en bijgebouwd worden, zelfs een aanvraag voor een lift werd afgewezen. Zo verlies je heel snel je klanten en je sterren.
Zoiets is niet goed voor het toerisme in Katwijk, want deze categorie hotels en pensions trekt precies het type toerist, dat Katwijk graag ziet komen. En die categorie kan geen kant meer op. Gevolg: één voor één sluiten ze de tent en vragen een bouwvergunning voor appartementen in het eigen pand. Niet goed voor de toeristische aantrekkingskracht van Katwijk.
Kortom: er moet wat gebeuren. In de oude gemeente Katwijk heeft de ChristenUnie er al voor gepleit hier eens creatief over na te denken. Het oude beleid voldeed niet, het nieuwe ook niet, dus er moet echt iets anders bedacht worden.
De ChristenUnie wil het unieke karakter van de Katwijkse boulevard uiteraard geen geweld aandoen, maar toch met nieuwe ideeën de hotels en pensions nieuwe kansen geven. En daarmee de toeristische sector, een belangrijke economische poot van Katwijk, nieuw leven inblazen.
Dat leidde tot een voorstel om een kundig architect in te schakelen, die –met respect voor de “wederopbouw-architectuur” van de Katwijkse boulevard- stedebouwkundige voorstellen moet ontwikkelen die én de Boulevard én het toerisme een nieuwe impuls geven.
Dit ChristenUnie-voorstel werd in de commissie Ruimte unaniem ondersteund door alle raadsfracties, waarop wethouder Binnendijk toezegde snel een architect opdracht te zullen geven.
Ja, ook aan een karakteristieke boulevard moet je blijven werken en bouwen!
Dan blijft die karakteristiek én aantrekkelijk voor Katwijker en toerist.

« Terug